Rookkanaal installeren: mogelijkheden en kosten

Een veilig en betrouwbaar rookkanaal is een absolute vereiste, voor elke soort verwarmingsinstallatie of haard. Afvoergassen in de kamer geven niet alleen vervelende geur en roetaanslag, ze zijn ook zeer schadelijk voor de gezondheid. Daarnaast verlaagd een slecht trekkende rookdoorvoer het rendement van het stooktoestel en kan het aanleiding geven tot schoorsteenbrand. Hieronder meer, over de verschillende soorten rookkanalen, de mogelijkheden en de kosten.

Wat is een rookkanaal

Een rookkanaal, ook wel rookbuis genoemd, is een ronde of vierkant gevormde doorgang, waardoor rookgassen door worden afgevoerd. Is het rookkanaal gemetseld, spreken we van een schoorsteen. Een schoorsteen kan zelf het rookkanaal zijn of gevoerd zijn met een buis van gebakken klein (gres) of metaal. Gresbuizen werden vroeger veel toegepast. Tegenwoordig zijn rookbuizen meestal van roestvrij staal, alhoewel aluminium of gewoon staal ook wel gebruikt wordt.

Roestvrij staal, ook wel inox genoemd, heeft als eigenschap dat het corrosiebestendig is. Dat betekent dat het oppervlak onder alle omstandigheden glad blijft, waardoor teer en roet vrijwel geen aanhechting vinden. Inox is tevens gegarandeerd waterdicht, stevig en isoleert goed. Het vormt geen koudebruggen en geeft een uitstekende warmtegeleiding.

Rookkanaal soorten

Rookkanalen zijn verkrijgbaar in elke vorm en maat. Niet alleen voor elke vorm van haard, kachel of cv- installatie zijn er naadloos aansluitende rookdoorvoeren, tevens kun je op kleur en design een rookkanaal kiezen. Zo kan hij mooi weggewerkt worden tegen de gevel en kijk je niet tegen zo’n blinkende schoorsteenpijp aan.

1. Enkelwandige rookbuis

Een enkelwandig rookkanaal is een rookbuis zonder isolatie. Ze wordt veelal gebruikt als voering in een bestaande schoorsteen. Wanneer je bij een schoorsteenrenovatie een kapotte gresbuis laat vervangen, zal men een enkelwandig rookkanaal van inox steken. Een enkelwandige rookbuis aanbrengen in een bestaande rookdoorvoer kan ook een oplossing zijn voor een te breed uitgevoerde of slecht trekkende schouw.
Enkelwandige rookkanalen lopen van binnenin de haard, de boezem, tot aan de doorvoer naar buiten. Doorvoeren dienen altijd dubbelwandig te zijn. Dit in verband, met condensatie door temperatuursverschillen en brandgevaar door de hoge temperaturen die de wand van de buis kan bereiken.

2. Dubbelwandige rookbuis

Dubbelwandige rookkanalen bestaan uit twee aparte buizen. Tussen deze twee rookbuizen zit een isolatielaag van glas- of steenwol. Dubbelwandige rookkanalen zijn beveiligd tegen brand en mogen als muur- en/of dakdoorvoer gebruikt worden. Tegenwoordig wordt bij de plaatsing van een nieuwe rookafvoer, in of aan de woning, standaard gekozen voor rookafvoeren met een dubbelwandige buis. Het voordeel van geïsoleerde rookbuizen is dat ze geschikt zijn voor elke willekeurige soort vloeibare en vaste brandstof.

3. Flexibele rookbuis

Flexibele rookbuizen bieden uitkomst in oude schoorstenen waarin zich vernauwingen bevinden of die in een bocht gemetseld zijn. Rookkanalen die je in elke vorm kunt buigen, zijn ideaal voor verbetering en renovatie van gemetselde schoorstenen. De flexibele rookbuizen bestaan uit een stuk en zijn, zowel enkelwandig als dubbelwandig te verkrijgen. Net als de bij de niet flexibele rookkanalen zijn dubbelwandig uitgevoerde rookbuizen veiliger in het gebruik. Door de gladde binnenwand kan er geen condenswater aan blijven hangen en ook de vervuiling door roet is aanmerkelijk minder.

Kosten rookkanaal

Wat de plaatsing van een rookkanaal uiteindelijk gaat kosten, is afhankelijk van diverse factoren. De grootste prijsbepaler is het aantal meters rookbuis dat je nodig hebt. Wanneer er tevens een nieuwe kacheluitlaat en dakdoorvoer aangebracht moet worden, loopt de prijs op.

Daarnaast is er een prijsverschil in enkelwandige, dubbelwandige en flexibele rookdoorvoeren. Welke je nodig hebt, is afhankelijk van het soort haard of installatie en met welke brandstof je deze stookt. Voor een gas-installatie die zijn zuurstof uit het lokaal haalt waarin hij staat opgesteld, is een enkelwandige rookbuis prima geschikt. Heb je een houtkachel of open haard, heb je altijd een geïsoleerde dubbelwandige rookbuis nodig.

Dubbelwandige inox rookkanalen kosten ongeveer € 100,- per meter. Dit is exclusief installatiekosten en koppelmateriaal. Het installeren van een nieuw rookkanaal is een karwei, waaraan je beter niet zelf begint. Voor een juiste prijsberekening, laat je het best enkele schoorsteenbedrijven komen. Schouwspecialisten hanteren niet allemaal eendere prijzen en tarieven. Kijk en vergelijk, voordat je een rookkannaal laat installeren, meerdere offertes, want waarom zou je meer betalen dan nodig is?