Schoorsteenkap: soorten en prijzen

Een schoorsteenkap is niet alleen ter bescherming tegen weersinvloeden en nestelende vogels, het bevordert ook het trekvermogen van het rookafvoerkanaal. Daarnaast geeft een kap op de schoorsteen de woning een luxere uitstraling. Kortom, redenen genoeg om de schoorsteen te voorzien van een mooie kap.

Soorten schoorsteenkappen

Afhankelijk van de functie en het doel, waarvoor je een kap op de schouw laat plaatsen, kunnen we schoorsteenkappen onderverdelen in drie soorten.

1. Functionele schoorsteenkap.

Bij de functionele schoorsteenkap is niet het uiterlijk het meest belangrijk, maar gaat het puur om de functie die hij vervult. We onderscheiden:

  • Kraaienkap. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een schoorsteenkap met als doel de rookuitvoer vrij van vogels te houden. Door zijn vormgeving is het ook een ideale wering tegen invallend blad. Een kraaien/bladerkap heeft een prijs die schommelt tussen de € 15,- en € 60,-. Dit is inclusief btw en exclusief plaatsingskosten.
  • Regenkap. Regenkappen voor op de schoorsteen of rookpijp, zijn verkrijgbaar in elke denkbare maat. Ze kunnen voorzien zijn van een vogelwering of RAL-kleuring. Aan de standaard modellen hangt een prijskaartje dat begint bij € 10,- een oploopt tot € 150,-. De meer luxe uitvoeringen, zoals smeedijzeren of bronzen schoorsteenkappen beginnen bij € 200,- en lopen op tot € 1500,-. Genoemde bedragen zijn inclusief btw en exclusief plaatsingskosten.
  • Combimaster kap voor buisuitlaten. Deze kap is niet geschikt voor rookafvoerkanalen die hoge temperaturen bereiken. Het is een effectieve beschermkap voor ontluchtings- en ventilatiekanalen. Ze biedt een optimale bescherming tegen regeninslag en vogels. Een combikap kost tussen de € 50,- en € 350,- inclusief btw, plaatsingskosten niet meegerekend.

2. Windkappen voor schoorsteen

De windkap is een schoorsteenkap die meedraait met de wind. Deze kappen bieden optimale bescherming tegen weersinvloeden, vogels en bladeren.

  • Meedraaiende schoorsteenkap. Ook wel aspirotor of roterende schoorsteenkap genoemd. Met het kleinste zuchtje wind meedraaiende kappen, zijn de perfecte oplossingen voor rookkanalen die vaak last hebben van inslaande wind en/of regen. Door het roteren van de afdekkap heb je geen problemen, met invallende wind en trekt het rookkanaal beter. Daarnaast geeft het bescherming tegen vogels en invallend blad. Windkappen kunnen op elk gewenst rook- en ventilatiekanaal geplaatst worden. Je koopt al een windkap voor een bedrag dat ligt tussen de € 100,- en € 300,-. Dit is inclusief btw en exclusief plaatsing.
  • Trekkap of Firemaster. Een special ontworpen kap voor schoorstenen en rookafvoerbuizen, waarbij het belangrijk is dat afvoergassen snel worden afgezogen. Deze trekbevorderende schoorsteenkap maakt gebruik van de wind rondom de rookafvoer. Het is een veel gebruikte schoorsteenkap voor open haarden en houtkachels. Door zijn vormgeving voorkomt hij eveneens de toegang van vogels en invallend blad. Firemasters kosten tussen de € 100,- en € 500,- afhankelijk van het formaat en model. Genoemde bedragen zijn inclusief btw en exclusief plaatsing.

3. Klassieke schoorsteenkap

Klassieke schoorsteenkappen zijn een groep kappen en afdekplaten die in het oog springen door hun sierlijke afwerking. Ze bieden bescherming tegen weersinvloeden en invallend blad. Om vogels buiten te houden, worden ze vaak gecombineerd met een schoorsteenrooster. Er zijn klassieke standaardkappen te verkrijgen, Veelal worden ze echter speciaal voor de woning vervaardigd. Vraag ernaar bij je schoorsteenveger.

Welke schoorsteenkap?

Welke schoorsteenkap je kiest, hangt af van de redenen waarom je een kap wilt. Is de hoofdzaak inslaande wind, kijk je voor een windkap. Heb je problemen met vogels of invallend blad, kun je overwegen voor een klassieke kap met vogelwering te gaan. Voor advies en plaatsing contacteer je het best een erkend schoorsteenveger.

Schoorsteenkap: laten plaatsen of zelf doen?

Een schoorstenkap plaatsen is een nauwkeurige klus. Grote kappen wegen nogal wat en je moet er toch mee het dak op. Daar moet je hem monteren, met alle gevaren van dien. En je moet er niet aan denken dat hij een beetje scheef komt te staan. Beter laat je deze klus over aan een erkend schoorsteenbedrijf. Deze hebben de benodigde materialen, kennis en ervaring om een schoorsteenkap op professionele wijze te plaatsen.

Daarnaast letten deze mannen bij de plaatsing van een kap, op de positie van de schoorsteen, ten opzichte van de meest voorkomende windrichting en de lengte van de schouw. En wanneer de schoorsteenveger dan toch op het dak is, is dit een mooie gelegenheid om in een moeite door de schoorsteen te laten inspecteren en reinigen. Zo krijg je niet én voor het plaatsen van de schoorsteenkap én voor het reinigen van de schoorsteen, een aparte factuur.

Een windkapje op een makkelijk bereikbare plaats op een ventilatie en/of rookbuis, kun je zelf plaatsen. Dit is een kwestie van het kapje eroverheen schuiven, beetje stellen en goed aandrukken.

Profiteer van btw voordeel

Wist je dat je van btw-korting kunt profiteren, wanneer je een woning bewoond die 10 jaar of ouder is. In plaats van de gangbare 21%, betaal je dan maar 6%. En dat is toch leuk meegenomen. Geef het aan het schoorsteenbedrijf door, wanneer het een offerte voor je opmaakt.