Erkende schoorsteenveger: informatie en prijzen

De schoorsteenveger zo nu en dan langs laten komen, is belangrijker dan je denkt. Bij het niet op tijd laten vegen van de schoorsteen kun je binnenshuis rookontwikkeling en in het ergste geval brand krijgen. Het rookafvoerkanaal van de open haard, kachel of cv-installatie reinigen is geen klus waar je zelf aan moet beginnen. Het hoe en waarom, leggen we je hieronder uit. Tevens kun je hier vinden, wat een goede schoorsteenveger kost, of het verplicht is om de schoorsteen te laten vegen en om de hoeveel tijd.
schoorsteenveger

Schoorsteen vegen verplicht?

Ja, in sommige situaties is het periodiek laten vegen van de schoorsteen verplicht. Niet alleen volgens de wet, ook kan de verplichting opgelegd zijn door de verhuurder van het pand of je verzekeringsmaatschappij.

Wet in Vlaanderen op verplichting reinigen schouw

  • Elk jaar, voor centrale verwarmingsinstallaties vanaf 20 kW die op steenkool, hout, pellets, gas of stookolie verbranden.
  • Elke 2 jaar, voor gasgestookte installaties.

Al is het niet verplicht, het is wel verstandig om regelmatig je schoorsteen te laten reinigen. Met roet en/of andere ongerechtigheden vervuilde rookkanalen geven een verhoogde kans op CO-vergiftiging en schoorsteenbranden. Denk je dat schoorsteen reinigen duur kost? Lees verder en zie dat dit best wel meevalt.

Prijzen schoorsteenveger

Type reiniging Richtprijs
Eén rookkanaal reinigen € 60,- tot € 100,-
Onderhoud CV en rookafvoerkanaal € 100,- tot € 150,-
Camera inspectie schoorsteen € 100,-

De gemiddelde prijs van een schoorsteen laten vegen kost tussen de € 60,- en € 100,-. Deze bedragen zijn exclusief voorrijkosten en extra handelingen. Extra handelingen kunnen bestaan uit een camera-inspectie, het plaatsen van een trekregelaar of rooster tegen vogelnesten.

Is de woning ouder dan 10 jaar, kun je aanspraak maken op een btw-verlaging. In plaats van de gebruikelijke 21%, betaal je dan maar 6%.

Tip: De goedkoopste manier om rookafvoerkanalen en schoorstenen te laten kuisen, is met een onderhoudscontract. Je hoeft zelf nergens aan te denken, een verstopt rookkanaal is vrijwel uitgesloten en de prijs ligt beduidend lager dan van eenmalig onderhoud.

Voordelen van een schone schoorsteen

Buiten dat het onder contract laten vegen van de schoorsteen gunstig is, voor je portemonnee, zijn er nog meer reden om rookafvoerkanalen regelmatig schoon te laten maken.

  1. Lagere energiekosten. Een schoon rookafvoerkanaal trekt beter, waardoor de verwarmingsinstallatie een hoger rendement behaalt. Voor dezelfde binnentemperatuur hoeft immers minder brandstof verbruikt te worden, wat in lagere energiekosten resulteert.
  2. Minder kans op ongelukken. Slecht onderhouden rookafvoerkanalen vormen een gezondheids- en brandrisico. Denk aan CO-vergiftiging en schoorsteenbrand.
  3. Milieubesparend. Een schone schoorsteen draagt ertoe bij dat er minder fossiele grondstoffen verbrand hoeven te worden. Dat betekent niet alleen dat je minder brandstof verbruikt, maar ook minder CO2 uitstoot.

Waarom een erkende schoorsteenveger?

Het lijkt een simpel klusje, een rookafvoerkanaal reinigen, maar toch is het van belang dat je dit door een erkend schoorsteenveger laat uitvoeren. Een gecertificeerd schoorsteenveegbedrijf geeft je namelijk een rechtsgeldig reinigingsbewijs af. Dit heb je nodig bij een eventueel beroep op verzekering na een rook- of brandschade. Als je geen rechtsgeldig bewijs van een erkende schoorsteenveger kunt overleggen, keert een verzekeringsmaatschappij niet uit.

Negen van de tien cv-onderhoudsinstallateurs zijn ook bevoegd om rookkanalen te reinigen. Wanneer je gelijk bij het onderhoud van je cv-ketel naar de rookafvoer laat kijken, sla je twee vliegen in een klap.

Hoe werkt een schoorsteenveger?

De meest voorkomende werkwijzen van schoorsteenvegers zijn:

  • 1. Vanaf het dak. Bij deze methode laat de schouwkuiser een zware kogel, borstel of een combinatie van beiden, aan een ketting in het rookkanaal zakken. Door deze op en neer te bewegen, verwijderd hij alle opgehoopte roetdeeltjes en andere ongerechtigheden.
  • 2. Van binnenuit. Met een borstel op een telescoopstok die van onderaf in het rookkanaal geduwd wordt, kan de schoorsteenveger tot bovenaan in de schoorsteen komen. Deze methode zien we eigenlijk alleen, als de schoorsteenuitgang op een te moeilijk bereikbare plaats zit.

Verschil tussen schoorsteen vegen en renoveren

De schoorsteen vegen, houdt in dat deze gereinigd wordt, met het doel een optimale rookafvoer te garanderen. Een schoorsteen renovatie is aan de orde, wanneer met reinigen alleen, de functie en brandveiligheid niet meer gegarandeerd kan worden. Wanneer een schoorsteen zich veel sneller dan normaal vult met roetdeeltjes, hij naar buiten teerdoorslag begint te vertonen of niet goed meer trekt, is het verstandig de schoorsteen te laten renoveren.

Wanneer de schoorsteenveger de reiniging heeft uitgevoerd, is hij verplicht het afval mee te nemen. Roet is een gevaarlijke stof en valt onder chemisch afval. In geen enkel geval is het toegestaan dat hij het schoorsteenafval achterlaat.

Vogelnesten in de schoorsteen

Schoorstenen zijn een geliefde plaats voor vogels om in te nestelen. Vooral kauwen kunnen een ware plaag zijn. Ze maken er grote nesten in die ze stevig klem zetten in de rookdoorvoer. De kauw is een beschermde vogel. Je mag het nest daarom niet zomaar vernietigen.

Een vogelnest in de schoorsteen is echter een serieus probleem, waar zo snel mogelijk wat aan gedaan moet worden. Een verwarmingsinstallatie waarvan de lucht aan- en afvoer beperkt is zal telkens door de beveiligigingsmodus uitgeschakeld worden. Dat is niet alleen hinderlijk, maar ook de kans op CO-vergiftiging neemt toe. In het slechtste geval kan het nest in de schoorsteen vlam vatten, met alle desastreuze gevolgen van dien. Om te voorkomen dat er opnieuw een nest in het rookafvoerkanaal gemaakt gaat worden, kun je het beste door de schoorsteenveger meteen een vogelwering laten aanbrengen.

Zodra je een schoorsteenveger belt, om een vogelnest te verwijderen, zal hij ook meteen de volledige schouw vegen. Vogels zijn slordige bouwers en met grote waarschijnlijkheid, ligt het nestmateriaal tot beneden in de rookafvoer. Voor een vogelnest weghalen moet je rekening houden met een meerprijs van € 20,-. Voor het reinigen van de schoorsteen plus het verwijderen van het nest, betaal je gemiddeld € 80,- tot € 120,- exclusief voorrijkosten. Wil je er meteen een vogelwering op laten plaatsen, tel er dan minimaal nog eens € 75,- bij.

Voor exacte bedragen en scherpe prijzen, vraag je het best bij meerdere schoorsteenvegers uit je regio een offerte op.

Regio’s

Provincie Limburg