Vogelnest verwijderen

De schoorsteen is een populaire nestelplaats voor kauwen, uilen en duiven of zelfs meeuwen. Voor hen een veilige burcht, voor ons een vervelende onkostenpost. Wanneer je een vogelnest in je schoorsteen constateert, kun je niet eerder stoken voordat het verwijderd is. De schoorsteenveger is hiervoor de aangewezen persoon. Hij heeft de kennis én de materialen om een dergelijke blokkade, snel en vakkundig uit je schoorsteen te verwijderen. Hoe dat in zijn werk gaat en wat het voor kosten met zich meebrengt, lees je hieronder.

Vogelnest weghalen? Spoed is geboden!

Kauwen zijn echte constructiewerkers. Dag en nacht slepen ze takken, bladeren, stukken plastic en nog veel meer rommel, waarvan ze denken dat het bruikbaar is, je schoorsteen in. Daardoor kan een kauwennest, een dikte van wel 2 m bereiken. Dit is geen grapje dat je zelf even oplost. Bij constatering van een vogelnest, bel je het best daarom meteen de schoorsteenveger.

Problemen die ontstaan door een vogelnest

Met een vogelnest in de schoorsteen kunnen afvoergassen van een stookinstallatie of open haard niet meer doorstromen. De volgende problemen kunnen zich dan voordoen:

 • CO-vergiftiging. Bij een onvolledige verbranding, ontstaat er koolstofmonoxide. Dit is een uiterst giftig gas dat, zelfs vandaag de dag nog in ons land, de meeste slachtoffers eist, wanneer het gaat om overlijden door vergiftiging. CO is kleur- en reukloos. In eerste instantie merk je er dus helemaal niets van. In een later stadium kunnen er zich verschijnselen voordoen, zoals misselijkheid, braken en hoofdpijn.
 • Rook in huis. Wanneer de stookinstallatie of het haardvuur zijn rook niet door het rookkanaal kwijt kan, zoekt het een andere uitweg. Het slaat terug de woning in. Dat is niet aangenaam. Ten eerste ruikt het niet fris en ten tweede, geeft de rook lelijke vlekken op wanden en plafond.
 • Verwarmingsinstallatie verbruikt meer brandstof of valt uit. Een stooktoestel dat geen goede doorstroom van afvoergassen heeft, heeft rendementsverlies. Het gevolg is een hogere energierekening. Moderne ketels die hun verbrandingsgassen niet kwijt kunnen, vallen simpelweg in de beveiligingsmodus. Wil je de cv-installatie weer aan de praat krijgen, zul je eerst de schoorsteenveger moeten contacteren, om het vogelnest te verwijderen.
 • Schoorsteenbrand. Droog nestmateriaal is makkelijk ontvlambaar. Wanneer er langs het nest dan ook nog een beetje lucht kan stromen, de schoorsteen trekt dan nog een beetje, is een schoorsteenbrand een kwestie van enkele seconden. Wist je trouwens dat van elke drie woningbranden in België, er één ontstaat in de schoorsteen?
 • Aanslag op het milieu. Een lager rendement van de verwarmingsinstallatie, betekent een hoger verbruik van fossiele brandstoffen. Mét daarbij een hogere uitstoot van CO2, want door de aanwezigheid van het vogelnest, hoopt er zich extra roet op. Zoals je weet zijn de uitstoot van fijnstof en roetdeeltjes, een aanslag op een gezond leefmilieu.

Advies: Zodra je maar enige activiteit van vogels ziet die nestmateriaal je schoorsteen in slepen, of je hoort binnen in huis vogelgeluiden, raadpleeg je direct een erkend schoorsteenveger uit je buurt. Deze zal het vogelnest goedkoop verwijderen en meteen een vogelwering plaatsen. Hoe langer je wacht, hoe groter de klus, des te hoger de factuur uitpakt.

Vogelnest verwijderen werkwijze

1. Weghalen van vogelnest

De schoorsteenveger zal beginnen met een visuele inspectie om het vogelnest in de schoorsteen te lokaliseren. Daarna neemt hij de beslissing, het van onderaf of langs boven te verwijderen. Kleine nesten kunnen eenvoudig met de veegstokborstel of de veegkogel verwijderd worden. Is het een nest waar maanden, of jaren achtereen, aan is gebouwd, zit het vaak zo vast dat er een zogenaamde nestboor aan te pas moet komen. De nestboor is een spiraalvormig hulpstuk dat, in plaats van de borstel, op de veegstok geplaatst wordt. Houdt er wel rekening mee dat al het nestmateriaal naar beneden zal vallen en je dus een hoop rommel in huis krijgt.

2. Vegen van schoorsteen

Nadat alle nestmateriaal verwijderd is, wordt de schoorsteen in zijn geheel nog een keer geveegd. Roetresten en andere aanhangende vervuiling worden weggehaald. Heeft de schoorsteenveger het vermoeden dat er door het vogelnest schade is toegebracht aan het rookkanaal, zal hij je adviseren middels een camera-inspectie de binnenkant van de schoorsteen te controleren.

3. Vogelnesten voorkomen

Om te voorkomen dat de vogels het komende jaar opnieuw je schoorsteen bezetten, kun je een vogelwering aan laten brengen. Dat kan een simpel rooster zijn, een rij pinnen of een schoorsteenkap. Er zijn vogelweringen voor elke vorm en diameter rookdoorvoer en schoorsteen. Vraag ernaar bij je schoorsteenveger.

Vogelnest verwijderen: doe-het-zelf versus erkend schouwkuiser

Vogelnesten verwijderen uit de schoorsteen is geen karwei waar je zelf aan moet gaan klussen. De brandweer doet het ook niet voor je, zoals bij een wespennest wél het geval is. Het verwijderen van vogelnesten uit de schoorsteen is een vak apart.

 • Nadat het vogelnest verwijderd is, zal de schoorsteenveger ook meteen het rookkanaal schoonmaken. Hierbij voert hij in een moeite door, een visuele inspectie uit op mogelijke schade die ontstaan is door de aanwezigheid van het nest. Tevens kun je bij hem terecht, voor het plaatsen van een vogelwering. Heeft hij hem niet in de auto liggen, kun je hem meteen bestellen en wordt hij zo snel mogelijk geplaatst.
 • Roet en creosoot verantwoord afgevoerd. Een erkend schoorsteenveger zal na het vegen van het rookkanaal, alle roet- en creosootafval meenemen en het op een verantwoorde wijze afvoeren.
 • Attest als bewijs dat schoorsteen professioneel gereinigd is. Nadat de reinigingswerkzaamheden afgerond zijn, ontvang je van de erkend schoorsteenveger een attest. Dit is een rechtsgeldig bewijs dat de schoorsteen door een gecertificeerd vakman gereinigd is. Bij sommige verzekeraars is het reinigingsattest een vereiste, om aanspraak te maken op schadevergoeding.
 • Btw-korting. Wanneer je woning ouder is dan 10 jaar, kun je profiteren van btw-korting. In plaats van de gebruikelijke 21%, betaal je dan maar 6%.

Vogelnest verwijderen prijzen

De kosten die een vogelnest verwijderen met zich meebrengen, is afhankelijk van de grootte en de bereikbaarheid van het nest. Gemiddeld kost een vogelnest verwijderen:

 • € 150,- voor het vogelnest verwijderen + vegen van de schoorsteen
 • € 75,- voor een rvs schoorsteenrooster plaatsen
 • € 35,- per meter voor het plaatsen van vogelpinnen.

Genoemde prijzen zijn inclusief btw.

Met onderhoudscontract voordeliger uit

De meeste schoorsteenveegbedrijven bieden de mogelijkheid tot het afsluiten van een onderhoudscontract. Wanneer het weer de tijd is voor het periodiek onderhoud van het rookkanaal, zal de schoorsteenveger contact met je opnemen voor een afspraak. Schoorsteenonderhoud dat onder contract valt, is vaak goedkoper dan telkens een aparte afspraak. Zelf hoef je nergens meer aan te denken en ben je verzekerd van een goed onderhouden schoorsteen. Met name voor de jaarlijkse of tweejaarlijkse reinigingsplicht die op rookdoorvoeren van cv-installaties rust, is dat wel zo gemakkelijk.

Let op tijdsspanne waarin je vogelnest verwijderen mag!

Vogelnesten verwijderen mag niet zomaar elk willekeurig moment. Kauwen en uilen bijvoorbeeld; behoren tot de beschermde diersoorten. Zolang er gebroed wordt op het nest, mag het niet weggehaald worden. Meestal ligt die periode tussen maart en september. De erkende schoorsteenveger weet exact, wanneer hij wel of niet een vogelnest mag verwijderen.