Schoorsteen renovatie

Een complete schoorsteen renovatie is noodzakelijk, wanneer lapmiddelen niet meer helpen. Zodra je voortdurend last ondervindt van vocht in de schoorsteen, de stenen en voegen over heel de linie poreus zijn en hij ondanks regelmatig schoonmaken, steeds slechter trekt, is het tijd dat je gaat denken over een schoorsteen renovatie. Hieronder lees je meer over de kosten en verschillende manieren om een schoorsteen te renoveren.

Schoorsteen renovatie belangrijker dan je denkt

Schoorstenen die slecht beginnen te trekken of je problemen begint te krijgen, met rook die telkens terug de kamer in slaat, loop je kans op vergiftiging door koolstofmonoxide. Dit is zeer gevaarlijk voor de gezondheid en kan zelfs een dodelijke afloop hebben. Voegwerk en stenen van een oude schoorsteen worden op den duur poreus. Een natuurlijk proces dat ontstaat door de temperatuurwisselingen en de invloed van weersomstandigheden.

Schoorstenen die niet meer goed functioneren, kunnen daarnaast aanleiding geven tot schoorsteenbrand. Wist je dat 1/3 van de woningbranden in ons land te wijten is aan een slecht onderhouden schoorsteen? Wanneer je ervoor zorgt dat je schoorsteen op tijd schoongemaakt wordt en daar waar nodig gerepareerd, loop je dit risico niet.

Schoorsteenrenovatie is op twee manieren mogelijk:

  • A. Een nieuwe rookbuis steken, ook wel tuberen genoemd.
  • B. Schouw langs de buitenkant renoveren.

Schoorsteen renovatie prijzen

Vorm van renovatie Gemiddelde prijs
Voegwerk vernieuwen € 40,- per m2
Kapotte bakstenen vervangen € 12,50 per m2
Waterafstotend maken met impregneer € 7,- per m2
Volledige schoorsteen renovatie Minimaal € 500,-

Rookbuis vervangen

De rookbuis vervangen door in de bestaande schouw een rvs-rookbuis te steken, noemen we tuberen. Dit is een ideale en vooral zeer brandveilige oplossing voor slecht trekkende of versleten schoorstenen. Het is een methode die met name toegepast wordt in oudere huizen. Het maakt bij tuberen niet uit of de rookschacht van de schouw recht is of met een bocht loopt. Er zijn ook flexibele rookbuizen van rvs te verkrijgen en deze zijn net zo veilig. Alle genoemde soorten zijn verkrijgbaar in diverse diameters en enkel- en dubbelwandige uitvoering.

Manieren van tuberen

Enkelwandig tuberen: dit is een manier, waarbij er een inox rookbuis in de bestaande schoorsteen ingebracht wordt. Hierdoor heb je zonder breekwerk en verandering van aanzicht, een nieuwe zelfstandige rookafvoer. Problemen als vuilophoping en de terugslag van rook zijn hiermee verleden tijd.

Dubbelwandig tuberen: hierbij wordt er aan de buitenkant van de gevel een volledig zelfstandig functionerend rookkanaal aangebracht, aangepast op de verwarmings-installatie. Het grootste voordeel hiervan is dat je binnen geen ruimteverlies hebt van een schouw. De oude lekke schoorsteen kan volledig weggebroken worden en de binnenmuur netjes afgewerkt.

Flexibel tuberen: flexibels zijn dé oplossing voor oudere en onveilige schoorstenen die niet recht naar boven lopen. Nadat de schoorsteen is vrijgemaakt van vervuiling wordt de soepele inox rookbuis ingebracht en kun je dezelfde dag weer stoken.

Intern versus extern tuberen

Intern tuberen heeft als grootste voordeel dat er geen breekwerk of veranderingen aan de binnenkant van de woning hoeven plaats te vinden. Door de vochtbestendigheid van de inox buis ben je, zonder grootscheepse wijzigingen, in een klap van je condensatieproblemen af.

Extern tuberen is de meest geschikte oplossing, wanneer de bestaande schoorsteen, voor het mooi, teveel ruimte in beslag neemt of je in een huis woont, waar geen schoorsteen aanwezig is, maar je wel een vochtbestendige rookafvoer nodig hebt.

Buitenwaartse schoorsteen renovatie

Er zijn meerdere manieren om een bestaande schoorsteen te renoveren. Hieronder geven we je uitleg over de meest gebruikelijke.

1. Impregneren is de meest simpele en goedkope manier van schoorsteen renovatie. Voorwaarden zijn wel dat op het moment van behandeling de schoorsteen droog dient te zijn en eventuele schade aan het metselwerk verholpen is. Na een schoorsteen impregnatie, is de buitenmantel beschermd tegen weersinvloeden, zodat je er weer jaren tegenaan kunt.

2. Metselwerk repareren is een klus die de aannemer voor je kan doen, zonder dat er noemenswaardig breekwerk aan te pas komt. Afhankelijk van de mate van schade en soort bakstenen, hakt of freest hij de voegen uit. Eventuele kapotte of losse bakstenen worden terug gemetseld of vervangen.

3. Vervangen deksteen. Toen kunststoffen en metalen schoorsteenkappen nog niet in gebruik waren, werd de afdekplaat van schoorstenen van beton gemaakt. Met het verloop van jaren wordt deze poreus, brokkelt af en kunnen een natte schouw veroorzaken.

4. Aanbrengen van een roetschuif. Schoorstenen die niet regelmatig onderhouden worden, zullen veel sneller aan een schoorsteen renovatie toe zijn. Alle vervuiling die in een schoorsteen blijft hangen, kan immers vocht vasthouden en zo aanleiding geven tot vocht- en roetdoorslag. Om ook moeilijk bereikbare schoorstenen tussendoor schoon te maken, kun je een roetschuif laten plaatsen. Door de vereenvoudigde toegang tot de schouw, zijn roetophopingen zo makkelijker te verwijderen.

5. Bezetten schoorsteen. De meest rigoureuze manier van schoorsteen renovatie is zonder meer de schouw opnieuw te laten bezetten. Dit kan met een buitenwaartse waterdichte bepleistering. Deze manier heeft vele voordelen. Je verhelpt én voorkomt er lekkages mee, plus dat je een zo goed als nieuwe schoorsteen langs de gevel of op je dak hebt.

Laat je vooraf informeren

Je ziet, er zijn meerdere manieren en materialen om een schoorsteen mee te renoveren. Laat je daarom eerst goed informeren. Vraag bij meerdere uitvoerders een offerte op en laat ze langskomen voor een beoordeling op locatie. Wanneer je van zo’n drie tot vier vaklieden een voorstel hebt liggen, kun je voor jezelf bepalen welke manier van schoorsteen renovatie jou het beste lijkt.